Ara
EL SANATLARI BÖLÜMÜ

El Sanatları Bölümü Basında; TRT24 Haber, TRT Kürdi, AA ve Yerel Basın(Muş Şark Haber)

23.01.2024 06:44

MAUN ÖĞRENCİLERİ, HEM ÖĞRENİYOR HEM ÜRETİYOR

Muş Alparslan Üniversitesi Teknik Bilimler Mesleki Yüksekokulu El Sanatları Bölümü öğrencileri, teorik eğitimin ardından okul bünyesindeki atölyede kilden ürünler yaparak öğrendiklerini pekiştiriyor.

 

Muş Alparslan Üniversitesinde uygulamalı eğitim alan öğrenciler, müzelerde sergilenen eski dönemine ait tarihi, heykel, tezhip, eserlerin benzerlerini üretiyor.

El Sanatları Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Mikail Sevindik, 15 öğrencinin eğitim gördüğü bölümde, seramik, çini, gravür, ahşap, heykel, takı ve tezhip atölyelerinin bulunduğunu söyledi. Bu atölyelerde görevli akademisyenlerin kendi alanıyla ilgili eğitim verdiğini belirten Sevindik, "Bölümümüz 2 yıllık bir bölüm olup bir ve ikinci sınıflardan oluşmaktadır. Birinci sınıflar genelde kontenjanımız 21 olup şuanda aktif öğrencimiz 12’dir. İkinci sınıflarda da kontenjanımız 21 olup şuanda aktif öğrencimiz 15’tir. Bölümümüz tamamen güzel sanatların altyapısını oluşturan atölyelerden oluşmaktadır. Atölyelerimiz, seramik atölyesi, çini atölyesi, gravür atölyesi, ahşap atölyesi, heykel atölyesi, takı tasarım atölyesi, tezhip atölyesi, ebru atölyesi, desen atölyemiz var. Ayrıca bilgisayar atölyemiz var. Bu atölyelerimizde 3 hoca görev almaktayız. Bir de atölye sorumlumuz var. Atölyelerimizde her hoca kendi dersini icra etmektedir. Seramik atölyesinde öğrencilerimiz çeşitli yöntemlerle seramik şekillendirme yöntemleriyle iş yaptırmayı öğretiyoruz. Bunlarda elle şekillendirme yöntemi, çimdikleme yöntemi, sucuklama yöntemi ve plaka yöntemi ayrıca bunları öğrendikten sonra turnetle şekillendirme yöntemini öğrencilerimize öğretiyoruz. Öğrencilerimiz her atölyede kendi alanlarında öğrenim görmektedirler. Ahşap atölyesinde ahşap hocamız ahşapla ilgili işler yaptırmaktadırlar. Seramik atölyemizde biraz önce söylediğimi şekillendirme yöntemleri ile iç sıvama dış sıvam yöntemleri ile tabaklar, vazolar, kalemlikler yapıyoruz. Yine turnetle şekillendirme yöntemi ile vazolar yapıyoruz, kalemlikler yapıyoruz. Bu yaptığımız ürünleri belli bir zaman bekletip kuruttuktan sonra bunların sırlamasını yapıyoruz. Sırlama yapıldıktan sonra bir gün bekler ürünler daha sonra bunların fırınlamasını yapıyoruz. Fırınlama da genelde 12 saat pişme yapıyoruz, 12 saat de dinleme yapıyoruz ve 36 saat sonra fırınımızı açıp ürünleri sergileme haline getiriyoruz. Yaptığımız ürünler seramik çamuru dediğimiz plastik çamurdan yapıyoruz. İlk başta çamur yoğurulur, homojen bir hale getirilir çamurun rahat şekil alması sağlanır. Elle şekillendirme yöntemiyle biz bunu vazoya, tabağa kâseye dönüştürüyoruz. Yine farklı yöntemlerle çamuru yoğurduktan sonra sucuklama yöntemiyle vazolar kalemlikler yaparız. Yine aynı şekilde çamuru yoğurduktan sonra plaka alma yöntemiyle yine kalemlikler üretiriz. Çamuru yoğurduktan sonra masa üstü turnet olsun elektrikli turnet olsun bunlarla şekillendirme ile vazo, sürahi ve kalemlik yapıyoruz.”

Bu işin ciddi bir emek gerektirdiğini belirten Sevindik, şunları kaydetti: “Burada öğrencilerimiz tamamen hocalarından aldığı ilhamla bir emek sonucunda bunlar ortaya çıkıyor. Yani çok ciddi bir alın teri var. Öğrencilerimiz bu atölyede aldığı eğitimden sonra el sanatları bölümünden mezun olduktan sonra ister kendi atölyelerini kurabiliyorlar. İsterlerse Dikey Geçiş sınavı (DGS) ile Güzel Sanatlar Fakültesi veya Mimarlık Fakültelerine geçiş yapabiliyorlar veya KPSS’ye girip müzelerde, Kültür Turizm Müdürlüklerinde, Valiliklerde, Halk eğitim Merkezlerinde görev alabiliyor. Bu bakımdan iş olanakları çok süper yani sadece burada öğrenci her alanda kendini yetiştirmesi lazım. Bölümümüzün önü açık bir bölüm geleceği parlak bir bölüm.”

El Sanatları Bölümü Mimari Dekoratif Sanatlar Programı 2. sınıf öğrencisi Ayşe Polat ise, uygulamalı ders programı kapsamında çamur şekillendirme ile tabak, vazo ve farklı figürler yapmayı öğrendiklerini söyledi. Buradan mezun olduktan sonra kendi atölyesini açmak istediğini belirten Polat, "Bölümümüzde farklı uygulamalı dersler bulunmaktadır. Şu anda seramik atölyesindeyiz. Çamur şekillendirme ile tabak, vazo ve farklı figürler çalışmaktayız. Bölümüzde farklı uygulamalı derslerde farklı eğitimler alıyoruz. Buradan mezun olan öğrenciler kendi atölyelerini açabilmektedir. Bende bu bölümden mezun olduktan sonra kendi atölyemi açmak istiyorum. Bu bölümden mezun olan öğrenciler valiliklerde, halk eğitimlerde ve turizm il müdürlüklerinde çalışabilmektedirler. Burada yapılan ürünler gelenekten geleceğe adı altında yeniden şekillendirilerek müzelerde oluşturulan tabakların, vazoları yeniden çalışılarak modernize ederek çalışıyoruz. Tarihi eserler ortaya çıkıyor, onları günümüze uyarlıyoruz. Farklı orijinal ürünlerin yeniden uyarlamasını yaparak daha güzel hale getiriyoruz, modernize edebiliyoruz. 40 yaşındayım ve hala okuyorum ve okumayı seviyorum. İnşallah bu bölümü de devam ettirmeyi istiyorum.”